Boken

Kring Västergötlands berg

 

kom ut i september 2015!

Om boken:

Kring Västergötlands berg

Boken om Västergötlands berg kom ut i början av september 2015. I boken presenteras naturen på och kring platåbergen i norra Västergötland samt de två något högre bergen i söder och öster, Galtåsen och Hökensås. Presentationen inriktas på geologin och naturen i form av flora och fauna uppe på och omkring bergen. Därtill presenteras ett antal intressanta historiska personer, som haft sin uppväxt eller sin gärning kring bergen och också betytt mycket för kultur eller samhällsutveckling (Gustaf Dalén, Georg Carl von Döbeln, Gudmund Sager, med flera).

Platåbergen eller ”Västgötabergen” har en mycket intressant geologisk bakgrundshistoria, som presenteras på ett ingående sätt i ett geologiskt tidsperspektiv. Geologin har avgörande konsekvenser för hur naturen på bergen ser ut idag.

 

Bildmaterialet i boken är omfattande och förhoppningsvis tilltalande för läsaren. I många vackra fotografier presenteras landskapsbilder, fåglar och blommor på och runt de olika bergen.

 

Så här skriver journalisten och fotografen Anders Egle om boken:

 

I "Kring Västergötlands berg" har Ola Högberg utgått från Västergötlands många kända och sevärda berg och beskriver i ord och bild deras geologi, flora och fauna, historia och en rad spektakulära karaktärer från slott till koja, ur historiens rika persongalleri.

Galtåsen, och Hökensås i söder och Mösseberg, Ålleberg, Billingen, Kinnekulle, och Halle- och Hunneberg i norr är bara några av de resliga gestalter i landskapet som här får sina fängslande historier berättade. Naturens förutsättningar och människors öden binds samman på ett sätt som jag aldrig har sett i någon tidigare skildring av västgötarnas bergiga landskap.

 

Läs, förundras och njut!

Byklevsfallet på Hunneberg

Österplana kyrka på Kinnekulle

Mosippor på Hökensås

Ur bokens innehåll:

 

Mösseberg, Ålleberg

Från utsiktstornet på Mösseberg ser du många av de andra platåbergen. Titta varvet runt eller blicka över Falköping mot skärmflygarna på Ålleberg. Vid god vind hänger de som fjärilar över bergskanten. Besök "Vråhålan" med alla sina fåglar!

 

 

Gerumsberget och Gisseberget

Vid foten av Gerumsberget ligger Åsle Tå, det gamla fina hembygdsmuseet med alla sina små stugor. Vandra på vägarna uppe på berget eller fortsätt till Gisseberget med sin vilda och spännande natur!

Brunnhemsberget

Vid Brunnhemsberget föddes Georg Carl von Döbeln och

Gustaf Dalén, två västgötar som betytt mycket för Sverige. Se deras museer eller vandra den långa fägatan Faledreven upp till Ruskela källa eller ända till Trollhålan!

 

 

Billingen och Lugnåsberget

Billingen är det största av våra berg, med jättelika naturreservat och vilda skogar. Runt kanterna pastorala lövskogsidyller med prunkande växtlighet och stundtals en jublande fågelkonsert.

Lugnåsberget med sin historia om kvarnstenstillverkning redan på 1100-talet. Minnesfjällets kvarnstensgruva och museum är väl värd ett besök!

Kinnekulle

Det blommande berget är en guldgruva för botanister och ett eldorado för geologiintresserade. Ett av Sveriges stora turistmål, som lockar tusentals besökare varje år. Gå gärna upp i utsiktstornet på högkullen och njut av den vida utsikten över Vänerkusten och Västgötaslätten.

 

 

Halle- och Hunneberg

Kungens berg har nu blivit ekopark och anpassas till människornas behov av rörligt friluftsliv. Vandringsleder, fiskesjöar, älgar och kronhjortar lockar många till de ödsliga skogarna och mossarna. Ser du inget i skogen så besök Kungajaktsmuseet vid Bergagården!

Hökensås och Galtåsen

Galtåsen är Västergötlands högsta berg, med toppen på nästan 362 meter över havet. Hökensås bjuder på järnbrukshistoria i Ryfors och välfyllda lingon- och blåbärsmarker.

Vildmarksstämning är inte svår att finna i nattskärrans skog, medan tjäderspelen är svårare att hitta, men de finns där!